Utgitt juli 2022


Lista, sørvest i Agder fylke, har landskap og naturtyper med særpreg; lange sandstrender, åpne jordbruks-områder, våtmarker, skoger og lynghei. Farsund by er kommunesenter, med Borhaug og Vanse som to mindre tettsteder.


Det er gjort mange arkeologiske funn som indikerer at det har bodd mennesker her i yngre steinalder. Det er også funnet helleristninger og gjenstander som tidfestes til bronsealder. I jernalderen var Lista utvilsomt et bosatt område hvor det ble drevet jordbruk. Før rikssamlingen eksisterte det en rekke kongedømmer i det landet som vi i dag kjenner som Norge. Et av disse kongedømmene het Agðir, og kongsgården lå sannsynligvis på moreneryggen ved Huseby gård. Denne gården ble krongods i middelalderen og lensherrens residens i dansketiden.


På 1700-tallet vokste det frem et tettsted ved Sunde gård, som ble til ladestedet Farsund. I boka er historiske begivenheter på Lista satt i kontekst og koblet til datidens storpolitikk − nasjonalt og internasjonalt.


Lista er kjent for å ha et rikt og variert fugleliv. Om våren benytter mange fugler Lista som rasteplass før de fortsetter ferden videre nordover.

Noen arter hekker i området, andre arter overvintrer.

Om høsten kan det tidvis myldre av fugler langs strendene og i våtmarkene. Store flokker av fugler stanser opp for å raste før de fortsetter trekket over Nordsjøen og Skagerrak. Mange av naturbiotopene på Lista er vernet nasjonalt som naturreservater, landskapsvernområder eller dyrevernområder.


Boka gir et overblikk over landskapet, historien,
fuglelivet og verneområdene. Den er trykket i fire farger og rikt illustrert med bilder og kart.


Pris: 398,-


ISBN: 978-82-692464-1-4